KАБ - Регионална колегия Пловдив
Карта на сайта

Музей на повествователното изкуство Лукас

.:

.

Публикувано от РК Пловдив

.:

.

Източник: http://www.arhitektura.bg

Първите визуализации на музея на повествователното изкуство Лукас (LMNA) в Чикаго, бяха пуснати в медийното пространство. Започнат от филмовия режисьор Джордж Лукас, проектът ще се осъществи във вид на нова, гигантска художествена галерия, която ще бъде издигната в близост до езерото Мичиган, по дизайн на MAD Architects. VOA Associates ще бъдат изпълнители на архитектурния проект, а на Studio Gang е поверен дизайнът на ландшафта. Studio Gang също ще изпълни проекта за дизайн на мост, който ще свързва парцела със Северния остров.

Изявление относно дизайна, публикувано на сайта на музея, описва новоразкритата концепция като „едновременно футуристична и извън времето”, силно повлияна от големи имена в архитектурата като Франк Лойд Райд и Мис Ван Дер Рое. Използвайки камък като основен градивен материал, гладката, непрекъсната форма ще се издига до „плаващ” диск на върха, с палуба за наблюдение за посетителите и жителите на Чикаго, откъдето да могат да се насладят на широк панорамен изглед към града.

Изложбено пространство, заемащо три етажа, ще бъде аранжирано в безкрайни осморки, намекващи за потенциала на въображението и безкрайните възможности за ново съдържание и дизайн. Достъпни ще бъдат time-lapse фотографии и уеб камера на живо, за да може заинтересуваните страни да следят прогреса на строителните работи от разстояние.

Основателят на MAD Architects Ma Yansong коментира: „Истински дар е възможността да проектираме музея на повествователното изкуство Лукас в град с такава богата архитектурна история. За мен е чест да приема смирено тази изключителна възможност да участвам в създаването на дизайн извън времето, който затрогва и вдъхновява хората, точно както колекцията на г-н Лукас.”

Тази гледна точка бе подета от Жана Ганг, основател на Studio Gang, която каза: „Въодушевени сме да започнем работа по този проект и да сътрудничим за създаването на плавен преход между зелените площи на музея и Северния остров. Съобразявайки се с духа на Северния остров, целта на нашия дизайн ще бъде да създаде комбинация между екологичен и урбанистичен хабитат.”

 

Източник: http://www.arhitektura.bg

Галерия

Уеб сайт от