KАБ - Регионална колегия Пловдив
Карта на сайта

Конкурс подбира най-добрите изложбени модули

вестник "Марица":

вестник "Марица"

Публикувано от РК Пловдив

Уличните изложби са приятни за окото и любопитни за минувачите. Само че в Пловдив те най-често се подреждат хаотично. Металните стойки на експозициите се подпират с тротоарни плочи, така те не са устойчиви на вятър. Пренасят се трудно и най-често въобще не отговарят на модерните представи за градски дизайн.  
----------------------------- 

Това положение е напът да се промени. Предстои конкурсът на архитектите на тема „Елементи на градския дизайн - изложбени модули  за временни експозиции на открити обществени пространства“. Регистрацията на участниците продължава до 22 септември, уточняват от Камарата на архитектите, тъй като той е част от техния Архитектурен форум Пловдив 2017.  

В Пловдив ежегодно се провеждат много културни събития, разcъждават архитекти. Освен това на града му предстои да стане Европейска столица на културата през 2019-а. А на практика няма възможности къде да се подредят по-големи изложби на открито - примерно за 80-100 табла. На археолозите им предстоят още проучвания в централната част на града - и с всичко това нараства необходимостта от адекватно естетическо и функционално ограждане и обезопасяване на тези обекти. Традиционно изложбите се правят около центъра - по и около главната улица на града. Там потокът от хора е най-голям и изложбите привличат вниманието на минувачите. 

Добрият дизайн само ще повиши популярността на културната атмосфера в града. А кои са фаворитите, по чийто проект ще се правят временните експозиции, ще стане ясно на 2 октомври. Когато е Вечерта на пловдивските архитекти в Стария град. На нея ще отбележат и Световния ден на архитектурата. 

Знакови сгради излизат от анонимност  

Знакови сгради в Пловдив излизат от анонимност - специални табели ще указват кои са имената на техните автори. Инициативата е на пловдивската архитектурна колегия.  „Смятаме, че е важно, минавайки покрай стойностни постройки, да се знае кои са техните автори, коя година са построени и за какво са били предназначени. Това е уважение не само към труда и творчеството на архитекта, но и към историята на града ни”, мотивират се от гилдията. 

Вече е монтирана и първата табела, изцяло финансирана от архитектите. Тя обозначава сградата на Дома на науката и техниката, чиито автори са арх. Милчо Сапунджиев и арх. Кольо Колев с колектив. Годината на построяването на сградата е 1985-а. От КАБ Регионална колегия Пловдив водят разговори с общината, за да се направи подбор на следваща група от сгради. Акцията може да продължи с Дома на младоженците, Дома на новороденото, Кино Космос, изложбената зала на ДПХ на ул. „Гладстон“ и други

Даниела Арнаудова

Галерия

Уеб сайт от